Ammarnäs - Hemavan

VANDRING & YOGA

Ammarnäs - Hemavan 

 2 - 7 augusti 2021

Njut av härlig vandring och yoga i Västerbottens 
storslagna vackra fjällvärld

OM VANDRINGEN och YOGA

Välkommen till 6 dagars vandring och yoga på Kungsleden mellan Ammarnäs och Hemavan. Vi vandrar mellan 8 - 19 km varje dag, sammanlagt 78 km. Det blir 2 - 3 yogapass varje dag. Vi vandrar största delen av tiden tillsammans i ett lugnt tempo. Vi tar tillvara det naturen bjuder på och låter den vara en del av våra utövanden. Alla yogapass sker utomhus och det ingår även teori om yogans filosofi. Delar av vandringarna sker i tystnad.

Du behöver inte ha någon tidigare erfarenhet av yoga men du bör vara van att fjällvandra med utrustning du är van vid och har använt tidigare.


ANMÄLAN och PRIS

PRIS: 2 500:-. Early bird innan den 30 april 2 250:- I priset ingår endast yogakurs. Du bär din egen mat och utrustning, och väljer själv om du vill sova i eget tält eller i de STF stugor som vi vandrar till varje dag. Se mer under Boende. 


ANMÄLAN: Mail till lisette@yogabam.se, eller ring 070 - 308 34 53. Anmälningsavgift på 700:- Det går bra att swisha till 123 113 22 73.
Anmälan är bindandet och anmälningsavgiften återbetalas endast vid uppvisade av sjukintyg. Begränsat antal platser.

PRAKTISK INFORMATION

START:     2 augusti kl. 13.00 Ammarnäs.

AVSLUT:   7 augusti ca 13.30 Hemavan.


ETAPPER och STUGOR:

2 augusti     Ammarnäs - Aigert, 8 km 
3 augusti     Aigert - Serve, 19 km
4 augusti     Serve - Tärnasjö, 14 km
5 augusti     Tärnasjö - Syter, 14 km
6 augusti     Syter - Viterskalet, 12 km
7 augusti     Viterskalet - Hemavan, 11 km


BOENDE: Vid varje etappslut finns en SFT stuga. Du väljer om du vill bo i tält som du själv bär eller i de stugor vi vandrar till. Om du vill bo i stuga måste du förboka detta. 

Pris för STF medlem är 500:-/person/stuga. Pris för att tälta nära en stuga och använda dusch och kök är 200:-/person/plats. Se vidare på https://www.svenskaturistforeningen.se


MAT/FIKA: Du ansvarar själv för mat och fika. Det finns butiker i några av stugorna. Det finns självhushåll i alla stugor, men du kommer att behöva ett stormkök då vi äter lunch och fikar på fjällen. Mer information, råd och tips får du vid anmälan.


UTRUSTNING: Du får en utrustningslista i god tid innan resan norrut.


RESA: Det går bra att åka tåg till Ammarnäs. Om du väljer att åker bil, så parkera bilen i Storuman. Ta sedan bussen till Ammarnäs. Från Hemavan går det bra att åka buss/tåg till Storuman. Information om etapperna och stugorna

På turen mellan Ammarnäs och Hemavan befinner vi oss i Vindelfjällens 
naturreservat som är Europas största reservat.


Länk till SFT för att boka boende - se längst ner

2 AUGUSTI

Ammarnäs-Aigert, 8 km, ca 3 timmar
Den kortaste etappen, men med ganska kraftig stigning. Vandringen börjar vid bron över Vindelälven i Ammarnäs och efter ett tag viker leden upp genom björkskogen. På väg upp mot kalfjället får vi vacker utsikt över Ammarnäs deltaland.

STF Aigert stugan

Vi stannar vid Aigert stugan som ligger intill en sjö, strax ovanför trädgränsen. På andra sidan sjön ligger Ruovadatjjávrátje. Här finns också en bastu. Stugan har fjällbutik med utbud Large och sammanlagt 26 bäddar.

                                                                                                

 3 AUGUSTI 

Aigert-Serve, 19 km, ca 7 timmar

Servestugan ligger på ungefär samma höjd som Aigertstugan, men landskapet är långt ifrån platt däremellan. Vi passerar faktiskt Kungsledens högsta pass söder om Kebnekaisefjällen på sträckan. Vid etappens högsta punkt, Juovvatjåhkka, finns en öppen raststuga med panoramautsikt över Norra Storfjället. STF Serve är synlig på långt håll och alldeles innan vi kommer fram passerar vi en bro över Servvejuhkka med sitt ståtliga vattenfall.

STF Serve stugan

Dag 2 stannar vi vid Serve fjällstuga, där det finns 26 bäddar. Här finns ingen butik.


4 AUGUSTI

Serve-Tärnasjö, 14 km, ca 5 timmar
En kullig etapp som börjar i gles björkskog och sedan fortsätter upp på kalfjället, med utsikten över Tjulträskets dalgång i öster. Längs vägen passerar vi också myrmarker där det kan vara vått.

STF Tärnasjö
Nästa natt kommer vi att vara vid  STF Tärnasjö där vi kan belöna oss med ett dopp. Här finns även en bastu vid sjön. Stugan har 24 bäddar och fjällbutik med utbud Large..

5 AUGUSTI 

Tärnasjö-Syter, 14 km, ca 5 timmar

En lättvandrad etapp som passerar Tärnasjöns unika övärld. Den södra delen av Tärnasjön är fylld av hundratals holmar och tillhör Vindelfjällens intressantaste formationer. Vi korsar sjön på en serie spännande hängbroar. Efter en brant stigning genom björkskog når vi så småningom Syterstugan.

SFT Syterstugan

Runt och i Syterstugan blir den fjärde nattens sovplats. Stugan uppfördes 1923. Tanken var att det skulle vara en utgångspunkt för toppturer mot Norra Sytertoppen, 1767 meter över havet. Fjällstugan har totalt 28 bäddar. Här finns ingen butik.

6 AUGUSTI

Syter-Viterskalet, 12 km, ca 4 timmar
Etappen domineras av Syterskalet, en milslång korridor med grönskande dalbotten mellan gråsvarta stup. I den u-formade dalen betar ofta renhjordar och det är en mäktig upplevelse att vandra här igenom. I både den västra och östra mynningen finns raststugor med utsikt in i dalen.

STF Viterskalet
Sista natten blir vid Viterskalet stugan. Den gamla stugan uppfördes redan 1925, och nya STF Viterskalet byggdes 2001. Fjällstugan har totalt 24 gästbäddar och en fjällbutik med utbud Large.

7 AUGUSTI

Viterskalet-Hemavan, 11 km, ca 3 timmar
Vi följer Kungsledens östra sträckning. Längs turen finns gott om fjällbäckar att fylla vattenflaskan i, och det är fin utsikt mot de norska fjällen. Målet, och Kungsledens sydliga entré, ligger precis vid Vindelfjällens Naturum Hemavan.