Min yogaresa

YOGABAM drivs av mig Lisette Boman. 2010 påbörjade jag en treårig yogalärarutbildning på Yogaskolan, men min yogaresa började i Mexico 2000.

Som stel gammal fotbollsspelare blev det en nära döden upplevelse första gången jag skulle böja mig fram och nudda golvet. Trots att det var både mycket att hålla reda på och ovana rörelse var det något som lockade. Jag provade en gång till och sen var jag fast. Jag började yoga minst två gånger i veckan och blev allt mjukare och lugnare, trots att livet just då bjöd på tuffa utmaningar. Under en intensivkurs upplevde jag dessutom en nästan overklig känsla av lycka. Hur gick det till? Vad var det som hade hänt?

Hemma i Sverige började jag så smått leda grupper men kände efter en tid att jag ville fördjupa mina kunskaper och ta ett större ansvar. Jag provade på flera olika former av yoga för att hitta den yogaform som passade mig. Det blev Yogaskolan i Östersund som undervisar yoga anpassat till varje individ. Det vill jag att yoga ska vara! Yoga för alla - oavsett fysiska förutsättningar, behov eller ålder!

Efter ett grundläggande studieår på Yogaskolan påbörjade jag deras lärarutbildningen. Det var tre fantastiska år med så mycket kunskap, vishet och gemenskap. 2013 var jag färdig yogalärare i tradition av Krishnamacharya men fortbildar mig hela tiden. Det finns så mycket att lära sig om Yoga!

Jag har undervisat sedan dess och yoga har blivit en självklar del av mitt liv. Varje dag inser jag vilket enormt verktyg till välbefinnande den är. Det är ett sätt att leva och med hjälp av yogans redskap blir det enklare att hantera vardagens alla utmaningar och må bra. Yogan är den bästa vän jag har. Alltid redo när jag är.

Förutom de praktiska delarna som rörelser, andning och meditation är yogans kunskap om vad som ställer till det för oss och hur vi kan få ro i sinnet fortfarande högst aktuell. I de gamla texterna om hur vi fungerar och vilken effekt yoga har förstod jag också vad som hände med mig på intensivkursen i Mexico. Att ett stilla sinne gör att vi kan stå stadigt och ta ett klokt steg i taget i de stormar som livet bjuder på.

Förutom yoga arbetar jag bl.a. med min egen firma, Filibom AB, där det andra benen i min verksamhet är kreativitet och berättande, bl.a film, teater och skapande av olika slag.